Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Nejčtenější

A je to tu! 9. ročník OMEGA Olomouckého plesu a s ním VZPOMÍNKY I...

Ten nejkrásnější páteční večer 1. dubna bude plesový a v NH Collection Olomouc Congress hotelu. Večer plný vzpomínek na krásné zážitky a zároveň plný...

Svatovavřinecké hody ve Štěpánově? Zahraje Voxel, Hodiny, i dechovka

Už přemýšlíte, kam vyrazíte o víkendu? Pak by vám neměla uniknout akce ve Štěpánově. Město totiž od 12. do 14. srpna rozezní a roztančí...

Šetření na druhou a zdražování vstupného, to pro památky znamenají vysoké ceny energií

Negativnímu dopadu zvyšování cen energii se nevyhnou ani hrady a zámky z Olomouckého kraje. Dodavatelé zpravidla zvyšují své ceny za elektřinu, plyn i teplo,...

Dva nové radary v Prostějově. Kde si dát pozor?

Rychlost řidičů projíždějících ulicemi Prostějova budou kontrolovat další stacionární radary. Město se chce tentokrát zaměřit na bezpečnost v ulicích Vrahovická a Vápenice. V Prostějově...

Nejnovější

Sucho si vybírá svoji daň. V Jeseníkách se rozmáhá kůrovec, schnou i listnaté porosty

Pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL) pomocí nízkých přeletů letadlem nad lesy monitorují situaci s kůrovcem i plošně vyhodnocují zdraví stromů. Extrémní sucho si...

Při nehodě se zranilo pět lidí. Řidič neopatrně předjížděl

Nedělní nehoda mezi Šternberkem a Olomoucí si vyžádala pět zraněných. Šestašedesátiletý řidič krátce před osmou hodinou ráno předjížděl náklaďák, bohužel si nevšiml protijedoucího auta....

Množírná psů v Rapotíně. Inspektoři našli téměř čtyřicet psů v nevhodných podmínkách

Množírnu s bezmála čtyřmi desítkami psů chovanými v nevhodných podmínkách odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Rapotíně na Šumpersku. SVS už podala šumperské...

Při předjíždění se srazil s protijedoucím autem. Motorkáře do nemocnice transportoval vrtulník

Čtyřicetiletý motorkář se v pátek dopoledne rozhodl předjet traktor s vlekem. Při předjíždění se však čelně střetl s protijedoucím autem. Nehoda v Bělé pod Pradědem si vyžádala tři...

Komerční obsah

Svatovavřinecké hody ve Štěpánově? Zahraje Voxel, Hodiny, i dechovka

Už přemýšlíte, kam vyrazíte o víkendu? Pak by vám neměla uniknout akce ve Štěpánově. Město totiž od 12. do 14. srpna rozezní a roztančí...

Vyměnil jsem modrou uniformu za bílou, říká dálniční policista Michal Dokoupil z Olomoucka

U bouraček pomáhají často jako první. Jejich pracovním nástrojem jsou nadupaná auta a motorky, kterým neujedou ani piráti silnic. Kdyby mohl vrátit čas, do...

Velkou Bystřici rozezní Hentai Corporation i Vašo Patejdl. Začíná Hanácké Woodstock

Do zámeckého parku ve Velké Bystřici se opět po roce vrací rockový festival Hanácké Woodstock. V sobotu 6. srpna se rockeři sjedou právě sem, aby...

VALACHY MAN rozpůlí prázdniny: užijte si závody i koupání ve valašském Balatonu

Trasy pro zkušené sportovce, začátečníky i pro děti: to vše letos opět nabídne legendární triatlonový závod VALACHY MAN, který se v půlce prázdnin – v pátek...