Nejlepší místo na svatbu v Olomouckém kraji? Penzion Kovárna se skrývá v srdci Jeseníků

Ve zrenovovaném svatebním sále Magacína probíhají poslední přípravy. „Ano, tady budou sedět rodiče ženicha,“ řídí si zasedací pořádek nastávající nevěsta, k ruce jí je personál Penzionu Kovárna. Všichni momentálně dolaďují poslední detaily, tři kuchaři připravují menu. Zítra už v Lipové-lázních na Jesenicku, kde nevěsta a ženich svůj den prožijí, bude tančit a slavit přes šedesát svatebních hostů.

Stojím s Josefem Sekulou u otevřených vrat do zrenovované stodoly, která dříve sloužila jako autoservis a dílna. Teď se zde pořádají svatby v srdci Jeseníků, které ze vzpomínek svatebčanů nezmizí celý život. „O svatby v sále Magacína je teď velký zájem. Nabízíme pěkné prostředí, dobrou kuchyni, a hlavně dvacetiletou zkušenost s pořádáním svateb,“ popisuje majitel Penzionu Kovárna Josef Sekula. Jeho slova potvrzuje například i ocenění Nejlepšího gastronomického zařízení Olomouckého kraje.

„Víte, zkušenost je hrozně důležitá,“ pokračuje Sekula a přitom kontroluje poslední přípravy, které provádí tým jeho penzionu. „Díky letům zkušeností umíme ženichovi a nevěstě poradit například s výběrem vína, doporučíme i kapelu nebo zprostředkujeme květinovou výzdobu, která se aranžuje podle přání nevěsty,“ dodává majitel Kovárny. Letitá zkušenost týmu se projevuje hlavně v zájmu o svatby v srdci Jeseníků. „Postupně se nám zaplňují termíny pro rok 2023.“

V Penzionu Kovárna to ovšem není pouze o pořádání akcí a gastronomii. Na provozu a práci se podílí celá rodina Josefa Sekuly. „Jsem tu doma, pocházím odtud a ve své domovině musím odvádět kvalitní práci, s tím mně pomáhají moji nejbližší, jsme rodinná firma,“ vysvětluje majitel a pokračuje: „Moje manželka je duší naší gastronomie, dále můj syn Josef a dcera Michaela, která 12 let cestovala po Evropě a pohybovala se v prostředí gastronomie.“

V obci Lipová-lázně v Penzionu Kovárna svatby organizují po celý rok, a to díky novému vytápění, které v sálu Magacína nově instalovali. „Jsme schopni udělat svatbu každý víkend v roce,“ říká dále Josef Sekula.

Svatba není jen o prstýncích a bílých šatech. Proč svatba na klíč? 

Každý, kdo někdy sám organizoval svatbu ví, že se přípravy protáhnou i hluboko do noci. „Výhoda svatby na klíč?“ zopakuje otázku pan Sekula a bez dlouhého přemýšlení pokračuje: „To je jednoduché, nevěsta a ženich se nemusí o nic starat. My připravujeme svatby s gastronomickým zážitkem, pro potřeby jedné svatby máme profesionální tým,“ vysvětluje přístup Penzionu Kovárna jeho majitel a vrací se ještě ke kuchařskému umění: „Ze začátku provozu nám pomáhal Pan Kuchář Bortník, ten nás naučil nejvíc a s mojí ženou připravil desítky svateb. Před rokem se u nás taky ženil.


Penzion Kovárna

Web: | Penzion Kovárna (penzionkovarna.cz)

Facebook: Penzion Kovárna Horní Lipová | Facebook

Instagram: Penzion Kovárna (@penzion_kovarna) • Fotky a videa na Instagramu

Kontakt: +420 737 283 770  ; info@penzionkovarna.cz


Svatba není jen o prstýncích a bílých šatech. Je třeba připravit místo, kde samotný sňatek proběhne. Potom oběd, raut, cukroví, sladký bar, dort, koláčky a ubytování, o to všechno se postará Penzion Kovárna. „Při přípravě vlastní silou lidé stejně dnes moc neušetří, buďto to oddřou oni a kamarádi anebo si najmou 15 lidí, ty se ovšem musí zaplatit,“ dodává další argument Sekula a dále vypočítává: „Je to náročné na čas, nemají věci jako talířky, lžičky, hrníčky, ubrusy a ubrousky, musí to vypadat dobře, a to dnes stojí peníze.“ 

Ubytování a zábava až do rána

Od svatebních příprav a shonu jsme se přesunuli do prostoru staré kovárny, která dnes slouží jako penzion, kde jsou svatebčané ubytovaní. I zde ovšem panuje čilý pracovní ruch a příprava pokojů. „My jsme schopní udělat svatbu pro osmdesát lidí,“ nastavuje strop pro Kovárnu Sekula.

Každá svatba naráží i na problém nočního klidu, i na to ovšem mají v Lipové-lázních recept. „V 10 hodin večer zavíráme vrata sálu Magacína a tím snížíme hluk na únosnou mez, po půlnoci se hosté mohou přesunout přímo do Penzionu Kovárna,“ popisuje majitel a se smíchem dodává: „Z těch šedesáti lidí je polovina ráda, že končí, zbytek tady může pařit třeba do rána.“ 

Jak se s přípravou svatby v Penzionu Kovárna začíná?

Svatba začíná vlastně rok před obřadem, kdy přijde poptávka na uspořádání svatby v Penzionu Kovárna. „Já vytvořím nabídku, která obsahuje ceník. Mluvíme například o nájmu, stravě, polévce a hlavním chodu,“ popisuje majitel Kovárny. Po tomto prvotním kontaktu se v Lipové-lázních sejdou snoubenci s panem Sekulou osobně. „Při schůzce řešíme konkrétní detaily jako například menu, výzdobu, složení rautu a další důležité body, které jsou součástí každé svatby, pak se můžeme potkat skoro za rok,“ uzavírá majitel Penzionu Kovárna Josef Sekula. 

Související články

Nejčtenější

Regionální sdružení ODS má nové vedení. Obviněného Záchu nahradil Major

Novým předsedou olomouckého regionálního sdružení ODS se stal dosavadní místopředseda sdružení a poslanec Martin Major. Ve funkci nahradil bývalého krajského náměstka a přerovského radního...

Před zámkem legendární hity Dalibora Jandy. Co má připraveno na srpen Zábřežská kulturní?

Červencový program prázdninového seriálu akcí před zábřežským zámkem zakončí úspěšná sportovní pohádka pro dospělé Vyšehrad: Fylm s Jakubem Štáfkem. A filmové projekce pod otevřeným nebem...

Nový zvuk ve starém kině. Prostějovský biograf čeká modernizace

Prostějovské kino METRO 70 čeká modernizace zvukového systému. Lepší zvuk si vyžádá třítýdenní uzavírku kina. O některé projekce ovšem diváci nepřijdou. „Proběhne zde plánovaná modernizace...

Jsem přesvědčená, že vůle pomáhat se v Olomouci mění, říká Věra Zukalová

Kde se objeví Věra Zukalová (ODS), tam roste nový dobročinný projekt. Se spolkem Dobré místo pro život (DPMŽ) už od roku 2009 organizuje projekty,...

Nejnovější

Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou...

Máte svůj oblíbený přírodní skvost nebo destinaci v kraji? Olomoucký kraj shání tipy

Olomoucký kraj také letos v těchto dnech přijímá návrhy na nominace do ankety Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti cestovního ruchu, a to v...

Odvaž se, přihlas se! Hledáme Radiotalent. Vítězové si rozdělí promo balíčky za 400 tisíc korun.

Právě v těchto dnech startuje 7. ročník prestižní celostátní soutěže Radiotalent aneb Objev roku Radia Haná. Muzikanti ve třech žánrových kategoriích mohou zaujmout porotu i...

STATISTIKA: Změny v číslech. Nárůst obyvatel zaznamenávají menší města

Počet obyvatel v kraji roste, i když města a některé jejich městské části hlásí spíš úbytek obyvatel. Jaká jsou aktuální čísla? Olomoucký Report přináší...

Komerční obsah

Minimlékárna sbírá ocenění. Sýr Seničan nebo jogurt Hanáček táhnou

Zemědělské družstvo Senice na Hané se může pochlubit hned několika výrobky, které hrdě nesou označení Regionální potravina Olomouckého kraje nebo Výrobek Olomouckého kraje. Velkou...

Máte svůj oblíbený přírodní skvost nebo destinaci v kraji? Olomoucký kraj shání tipy

Olomoucký kraj také letos v těchto dnech přijímá návrhy na nominace do ankety Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti cestovního ruchu, a to v...

Odvaž se, přihlas se! Hledáme Radiotalent. Vítězové si rozdělí promo balíčky za 400 tisíc korun.

Právě v těchto dnech startuje 7. ročník prestižní celostátní soutěže Radiotalent aneb Objev roku Radia Haná. Muzikanti ve třech žánrových kategoriích mohou zaujmout porotu i...

Po tříleté odmlce je Prostějovský ples zpět, tentokrát i s kapelou SLZA

Společenský dům Prostějov zaplní už tuto sobotu 24. února významná plesová událost. Od devatenácti hodin až do brzkého rána můžete tančit a užívat si...