Pro jahody si přiletěl zákazník i vrtulníkem. Samosběr začne do 14 dnů

Kousek od Olomouce leží Skrbeň, obec, která by s trochou nadsázky mohla mít ve znaku jahodu. Na skrbeňské jahody se čekají fronty, a tak jsme s Olomouckým Reportem zjišťovali, kolik práce v cestě od sazenice až po ovoce na jídelním stole stojí, na kolik letos jahody vyjdou a jaký je zájem o samosběr.

Na skrbeňském statku mě vítá Marcel Špaček. „Každá jahodárna to má nastavené trochu jinak a za dobu, kdy existují, si asi každá našla svou klientelu. Když jim vyhovuje naše nabídka, vrací se zákazníci k nám a nedají na nás dopustit,“ vysvětluje agronom společnosti Solagro. Společně se přesouváme na pole, kde už za pár dní budou sbírat jahody zákazníci.

Přicházíme na plochu, která je připravená na sběr jahod v příštím roce. „Na podzim se plocha zorá, na jaře se nachystá, půdu prokypříme, aby byla mělká a měkká. Sazenice nám dojely zhruba před měsícem, mají kolem 20 centimetrů,“ popisuje Špaček a pokračuje: „Na tuhle plochu máme 65 tisíc sazenic a sadíme strojem, kterému říkáme babosed. Má čtyři kola, čtyři sedačky, na kterých sedí čtyři ženské, které cvakají jednu sazenici za druhou, zatímco traktor jede pomalu rovně.“

Sazenice si skrbeňská jahodárna objednává v zahraničí. Aktuálně mohou zákazníci ochutnat ve Skrbeni dva druhy jahod, třetí druh zkouší Solagro na příští sezonu. „Jahoda vyroste, vykvete, my chodíme a kvítky stříháme, aby letos nezaplodily. Jahoda naroste, trochu zesílí a příští rok na jaře budeme mít první sklizeň,“ ukazuje na jahody agronom. „Během roku se to zatáhne, řádky se zacelí, během roku ještě plečkujeme, aby jahody rostly v řádku a neroztahovaly se do stran. Máme tři odrůdy, letos zkoušíme jednu novou a dvě stálice,“ popisuje celoroční práci, která pak nese červené plody, za kterými jezdí zákazníci z Olomoucka i vzdálenějších koutů republiky.

Tady máme parkoviště pro sběrače, loni sem přiletěl i vrtulník. Pán si přiletěl nasbírat jahody,“ říká mi Marcel Špaček, zatímco se přesouváme na další pole, kde už je část jahodníků zasypaná slámou. Slámu rozhazuje traktor, pak se ovšem musí ručně zapravit do řádků. „Ideální je slámu dát ve chvíli, kdy má jahoda jen květy, ne plody, takže teď je ideální čas,“ vysvětluje Špaček s tím, že slámu používají v jahodárnách používá, protože ve chvíli, kdy přijde déšť, dá se po slámě chodit. Zároveň jahody nejsou od bahna a dají se lépe sbírat.

Samosběr začne do čtrnácti dnů

Podle Špačka se první sběrači mohou na jahody těšit do čtrnácti dnů. „Sezona samosběru pak při dobrých podmínkách trvá pět týdnů. Rekord je šest, ale v půlce července už jsou lidé na dovolených, tady jsou pařáky. Je to spíš na škodu, lepší je čtyři až pět týdnů, jahody postupně dozrávají a je jich dost,“ popisuje agronom.

Cena skrbeňských jahod letos stoupne. Za kilo posbíraných jahod zaplatili loni dali zákazníci 75 korun. „Budeme lehce zdražovat, ale finální cenu ještě nevíme. Cenu řešíme vždy s majitelem před zahájením sezóny, teď už se u silnic jahody prodávají klidně za 180 korun a lidi to jsou ochotní zaplatit. Bojujeme hodně s polskými jahodami, ty nás trochu zaplavují a dozrávají dřív. My máme pár hektarů, oni jich mají stovky. Chuťově jsou přitom horší, nemají ty podmínky, jako my,“ odpovídá Špaček na otázku konkurence a ceny.

Jakmile skončí samosběr jahod, práce na polic pro skrbeňské zemědělce zdaleka nekončí. „Nemáme jen jahody, jsme také zemědělský podnik. Zaseje se sem obilí, jak skončí jahody, pomulčuje se plocha, zruší se výsadba, pozemek zarovná a v srpnu, září můžeme osít jinou plodinu. Dáváme pšenici, ječmen,“ říká agronom s tím, že málokdo ví, že Solagro pěstuje i jiné plodiny, než právě vyhlášené jahody.

A jací jsou místní zákazníci? „Lidé si zvykli chodit i během týdne, tak se netvoří fronty a nájezdy jako o víkendech. Snažíme se fronty zkrátit, otevíráme další stánky tady na poli,“ popisuje Špaček. „Lidé už dneska sbírají větší množství, když vidí, že jde o české jahody. Máme i zákazníky, kteří si přijedou natrhat 20, 40 kilo. S jahodami je práce od jara do podzimu, ale lidé už to dovedou ocenit,“ chválí agronom.

Pokud si lidé nechtějí přijít sami nasbírat jahody, jsou pro ně v Olomouci čtyři prodejní stánky, kde si mohou jahody koupit. „Část plochy máme pro naše sběrače, v Olomouci máme čtyři stánky a zvažujeme pátý, kde si část své produkce sami prodáváme. Lidé jsou na naše jahody zvyklí, udělají si výlet z Ostravy, z Brna a vezmou to i k nám na jahody,“ uzavírá Marcel Špaček.

Související články

Nejčtenější

Narazila do autobusu, ten jí přejel nohu. Devítiletá cyklistka neměla ani helmu

Policie prošetřuje dopravní nehodu, ke které došlo na Prostějovsku. V pátek odpoledne hlídka dopravních policistů zjistila, že devítiletá cyklistka v Olšanech u Prostějova narazila...

Město vykupuje pozemky pro Jižní prstenec. Chystaný rozsáhlý pás zeleně zabere přes 30 ha

Prostějovský Jižní prstenec je opět blíž své realizaci. Zastupitelstvo města Prostějova schválilo rozpočtové opatření ve výši 900 tisíc korun na výkup 7 pozemků. „Jde především...

Kamion strhl značku. Ta zranila projíždějícího cyklistu

Neštěstí, které se odehrálo v obci Mořice, je typická ukázka toho, jak se můžete ocitnout ve špatný čas na špatném místě.  Ve středu se projíždějící senior...

AKTUÁLNĚ: Výbuch domu na Prostějovsku, hasiči likvidují i požár. Jeden člověk zemřel

Záchranné složky aktuálně zasahují v Otinovsi na Prostějovsku. V obci došlo k výbuchu domu, na místě je i policejní vyšetřovatel. Okolí místa výbuchu policie...

Nejnovější

Kam o svátcích pro léky? Máme přehled otevřených lékáren

Ve čtvrtek 28. září slaví jmeniny Václav a také si připomínáme Den české státnosti. Olomoucký kraj zajistil ve spolupráci s nemocnicemi a lékárenskou komorou...

Vyšetřování výbuchu v Otinovsi zabere několik dní, identitu oběti potvrdí pitva

Vyšetřování okolností čtvrtečního výbuchu v rodinném domě v Otinovsi na Prostějovsku potrvá nejspíš několik dní. Při výbuchu zemřel zřejmě majitel domu a provozovatel prodejny...

Senioři v Prostějově se budou probouzet v novém 

Prostějovský Domov seniorů sídlící na Nerudově ulici se dočkal modernizace a rekonstrukce. Ta se týkala především obytných buněk, zázemí kuchyněk, úklidových místností, a mimo...

AKTUÁLNĚ: Výbuch domu na Prostějovsku, hasiči likvidují i požár. Jeden člověk zemřel

Záchranné složky aktuálně zasahují v Otinovsi na Prostějovsku. V obci došlo k výbuchu domu, na místě je i policejní vyšetřovatel. Okolí místa výbuchu policie...

Komerční obsah

Na náplavce bude živo! MEET UP přivítá studenty i hudebníky

Zatímco žákům už školní rok začal, studentům ten akademický začíná v pondělí 18. září. Aby se nejen nováčci seznámili s univerzitním prostředím, připravila Univerzita...

Třídí směsi plastových odpadů. Budete hlasovat pro Global Recycling?

Global Recycling a. s. se zabývá technologií strojního třídění směsí plastových odpadů. Nyní soutěží v Cenách Olomouckého kraje v oblasti životního prostředí v kategorii...

Zavedl polopodzemní kontejnery. Jakub Chrást je nominovaný na krajské ocenění

Starostou Lutína je Jakub Chrást už druhé volební období, pro svůj aktivní přístup k problematice odpadového hospodářství byl v nedávné době zvolen členem správní rady spolku...

Organizuje terénní programy pro děti i seniory. Získá Eva Zatloukalová krajské ocenění?

Dalším nominovaným na Cenu Olomouckého kraje v oblasti životního prostředí je Eva Zatloukalová. Učitelka usiluje o ocenění za dlouhodobý přínos. Zatloukalová se dlouhodobě věnuje ochraně...